Cumartesi, Temmuz 09, 2005

IP (Statik ve Dinamik) Adresi Nedir ?

...



Internet'te bağlı her bilgisayarın bir IP (Internet Protokol) adresi vardır. IP adresi, noktalarla ayrılan dört rakamdan oluşur; 205.154.120.29 şeklinde.

Bir bilgisayar ip adresi aldığı andan itibaren, Internet üzerindeki tüm bilgisayarlar bu adrese kolayca bağlanabilir. Yani bir sitenin IP adresini biliyorsanız, Web tarayıcınıza bu adresi yazarak da bağlanabilirsiniz. Demek oluyor ki web adreslerinin aslında arkasında gizli olan birer ip adresleri var. Ancak bu rakamları akılda tutmak zor olduğundan her bir IP adresine karşılık gelen alan adları verilmiştir. Çoğu Internet Servis Sağlayıcılarda bulunan özel sunucu bilgisayarlardan (Alan Adı Sunucuları - Domain Name Server- DNS) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini tutar ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir.

Internet'te trafiğin işlemesi bu IP adreslerine bağlıdır. Böylece hiçbir karışıklık olmaz. Siz de Internet'e bağlandığınızda bilgisayarınıza bir IP adresi atanıyor. Ancak çoğu kullanıcının IP adresi dinamiktir, yani servis sağlayıcınızda o an boş bulunan bir IP adresi atanır. Bu yüzden her internete bağlanıldığında IP adresinizin son numarası değişir.

Kendi IP adresinizi (Gerçek ip adresinizi), Internet'e bağlıyken;
Windows'ta Başlat > Çalıştır satırına "cmd" yazdıktan sonra DOS komut satırı görüntülenecektir. Daha sonra komut satırına "ipconfig" yazıp Enter tuşuna bastığınızda IP Adres yazan yerin karşında sizin gerçek IP adresinizi göreceksiniz.

» Statik ve Dinamik IP Adresi Nedir?

Sürekli olarak bir kullanıcıya tahsis edilen ve kullanıcının her bağlantı girişiminde aldığı IP adresi statik ip adresi olarak adlandırılır. IP adreslerinin daha ekonomik kullanılması için her kullanıcıya bir statik ip adresi tahsisi yerine belirli bir IP blok?undan kullanılmayan bir IP adresi de verilebilir ki bu da dinamik IP adresi olarak adlandırılır. Bu durumda kullanıcının her bağlantı girişiminde aldığı IP adresi farklı farklı olabilir. Statik IP genelde WEB server, mail server gibi IP adresinin başkaları tarafından bilinmesini gerektiren uygulamalar için kullanılmaktadır. Ev kullanıcıları içinse dinamik IP kullanımı daha uygundur.
Kaynakça:*T.Telekom*Superonline

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Yazı için teşekkürler

İsa DOĞAN dedi ki...

Nedemek önemli değil.

Adsız dedi ki...

dinamik ip güvenlik açısından statik ip den daha iyi degil mi ark.lar? zıttı durum varsa açıklar mısınız?