Salı, Temmuz 19, 2005

HTML Help Yardım Dosyası Hazırlama (*.chm)

...



Nedir bu html help dosyası ne işimize yarıyor?

Mesela bir program yazdık herşey tamam programı yaynlayacağız ancak bu progmın nasıl kullanılacağı, programın kim tarafından yazlıp çizildiği oluşabilecek sorunlarınların çözümleri ve buna benzer bir çok konu hakkında programla birlikte bir belge hazırlayıp son kullanıcıya summaız gerekmektedir. İşte tam bu sırada en ideal çözüm olan Microsft un yazılımı olan HTML Help programı devreye giriyor.

Diğer yandan bu programın kullanım amacı değişklik gösterebilir. Örnek veririsek piyasa bulunan kitapları bilgisayar ortamına taşımak için de (Adobe Acrobat Reader - .pdf ye altarnatif olarak) kullanılabilir.

Programı indirmek için

Öncelikle HTML Help Workshop programını kuralım.

Not: Resimleri Büyütmek İçin Üzerlerine Tıklayınız.






Yardım Dosyasının Hazırlanması

HTML Help Workshop?u çalıştırın.
File menüsünden New komutunu verin ve Project?i seçerek OK butonuna basın. Karşınıza New Project sihirbazı gelecektir, Next butonuna basarak bir sonraki sayfaya geçin.
Browse butonuna basarak projenizin kaydedileceği yeri ve projenizin ismini belirleyin. Yardım ile ilgili tüm dosyaların bir klasörde olması iyi olacaktır. Ben HTML Help isimli bir klasör altında topladım ve yardım dosyamın ismini de doviz verdim.





Bir sonraki ekranda size hangi dosyalarınızın hazır olduğunu sorulacaktır. Bizim şu anda sadece HTML dosyalarımız hazır, onun için HTML files (.htm) seçeneğini seçip Next butonuna basın.



Bir sonraki ekranda Add... butonuna basarak help dosyası için hazırladığınız HTML dosyalarını ekleyin. Ben yardım dosyası için 3 tane HTML dosyası hazırlamıştım, onları ekledim. Next butonuna basarak bir sonraki sayfaya geçin.





Şimdi yardım dosyamız için gerekli ayarları tamamlayacağız. Bunun için Change Project Options butonuna () tıklatın ve Options ekranını açın. Burda yapacağımız ayarlar şöyle :

Title : Yardım dosyasının başlığı
Default File : Yardım dosyası ilk açıldığında görüntülenmesini istediğiniz HTML dosyasını seçin.
Language : Bu kısımdan Turkish seçili olarak gelecektir eğer seçili değilse Turkish olarak seçin.
Font : Varsayılan fontlar yerine tercih ettiğiniz bir font varsa onu seçin. Mesela ben Lucida Sans daha hoş durduğu için onu seçtim. Character seti Turkish olarak seçin.





Yardım dosyasının görüntüleneceği pencerenin ayarlarını yapmak için Add/modify windows definitions butonuna () tıklatın.

?Karşınıza gelen ekrandan pencerenin ismini girin, ben site_window dedim.




Burda pencere ile çok detaylı ayarlar var ancak ben butonlar ile Title Bar Text ayarlarını yaptım gerisi çokta önemli değil şu an.
Title Bar Text kısmına pencerede görünecek başlığı girin.




Buttons sekmesindeki Buttons Type kısmından pencerede gözükecek butonları ayarlabilirsiniz. Standart butonların yanında 2 tane ekstra buton vardır. Bunları istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Ben bunlardan bir tanesine basınca web sayfamın açılmasını istiyorum. Onun için aşağıdaki gibi ayarlarını yaptım:
oButton Types kısmından Jump1 i işaretledim.
oJump1 Text kısmına elninooo.blogspot.com yazdım. Bu butonun ekranda gözüken etiketidir.




oFiles sekmesine geçip Jump1 kısmına açılmasını istediğim sayfamın adresini yazdım : http://www.elninooo.blogspot.com



Navigation Pane kısmındaki Windows with ... kısmını işaretleyin. Yardım dosyasında arama seçeneği olması için sayfanın altındaki Search Tab kısmını da işaretleyin.
OK butonuna basarak pencere ayarlarını bitirin.





Contents sekmesine geçin. İçerik dosyamızı belirtmediğimiz için bize yeni bir içerik dosyası oluşturmayı veya mevcut bir içerik dosyasını kullanmayı önerir. Siz yeni bir içerik dosyası oluşturu (Create a new contents file) seçin ve OK butonuna basın. Contents dosyasını proje dosyasıyla aynı klasöre kaydedin.




Bundan sonra içerik dosyamıza konu başlığı veya sayfa ekleyebiliriz. Ben ilk başta Insert a page butonuna () basıp ?Program Hakkında...? sayfasını ekledim. Entry Title kısmına ekranda gözükecek ismi girin. Add butonuna basarak projeye eklediğimiz ilgili HTML dosyasını seçin.




Bir konu başlığı eklemek için Insert a Heading butonuna () basın. Entry title kısmına ekranda gözükecek ismi yazın. Eğer isterseniz Advanced kısmına geçip, Image Index bölümünden başlık iconunu değiştirebilirsiniz.
Daha sonra istediğiniz kadar konu başlığı ve sayfa ekleyebilirsiniz




Index sekmesine geçin. Index dosyamız olmadığı için, bize yeni bir index dosyası oluşturmayı veya mevcut bir index dosyasını kullanmayı önerir. Siz yeni bir index dosyası oluşturu (Create a new index file) seçin ve OK butonuna basın. Index dosyasını proje dosyasıyla aynı klasöre kaydedin.



Insert a Keyword butonuna () basın, Entry title kısmına index kısmında gözükmesini istediğiniz etiketi yazın. Add... butonuna tıklayarak bu etikete tıklandığında hangi dosyanın açılacağını seçin ve OK butonuna basın.
Bu şekilde istediğiniz tüm indeksleri ekleyin.




Project kısmına geçip, change Project Options butonuna () basın. Default window kısmında ayarlarını yaptığımız pencereyi seçin. Ben örnekte doviz_window seçtim.



Add/modify windows definitions butonuna () basın. Files sekmesine geçip TOC ve Index kısımlarında hazırlamış olduğumuz dosyaları seçin.





İşte Mutlu SON. Compile HTML File butonuna () basıp HTML yardım (.chm) dosyasını oluşturun.


2 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok yararlı oldu teşekkürler...

Unknown dedi ki...

teşekkürler